רפורמה חדשה בהעברת שחקנים במחלקות הנוער
בתחילת יוני תכנס לפועל רפורמה חדשה שתקבע כללים חדשים במעבר שחקנים קטינים בין מחלקות הנוער בארץ. עיקרי הרפורמה לפניכם

בשנת 2018 מינתה ההתאחדות לכדורגל את ועדת שור, אשר התבקשה לבחון סוגיות שונות בעניין מצב העברת שחקנים קטינים בישראל.
בתום עבודת מטה לאימוץ מסקנות ועדת שור – מובא בפני הנהלת ההתאחדות תקנון חדש אשר עורך רפורמה בתנאי המעבר של שחקנים אשר גילם פחות מ 17- שנים, וכן מסדיר את הפיצוי והתגמול המגיע לקבוצות בגין אימונם וקידומם של שחקנים והשתלבותם בקבוצות מקצועניות.
התקנון החדש ייקרא: “תקנון מעמד והעברות של שחקנים קטינים“, וייכנס לתוקף החל מיום 4 ביוני 2025. התקנון יחול על שחקנים שגילם עד 17 שנים, כאשר לגבי שחקנים שגילם מעל 17 שנים ימשיך לחול תקנון הרישום.
מטרות הרפורמה:
– להקל על מעבר של שחקנים קטינים בין הגילאים 12-17 , תוך שמירה על הגינות התחרות והשוויון בין הקבוצות.
– לתגמל קבוצות בגין השקעתן בקידום ואימון שחקנים בהתאם למידת השקעתם במחלקות הנוער.
– ליצור וודאות באשר לתגמול המגיע לקבוצות בגין קידום ואימון שחקנים.
– להוסיף תגמולים עתידיים לקבוצות אשר סייעו בקידום ופיתוח שחקנים בגילאים צעירים.

עיקרי הרפורמה:
צמצום של מספר השחקנים שכל קבוצה יכולה לרשום בשורותיה
לאחר הרפורמה, מוצע כי קבוצות ילדים ונערים יוכלו לרשום עד 35 שחקנים, כאשר מתוכם עד 10 יכולים להיות מושאלים לקבוצה אחרת. קבוצות נוער יוכלו לרשום עד 40 שחקנים, כאשר מתוכם עד 15 שחקנים יכולים להיות מושאלים לקבוצה אחרת.
שחקן אשר קבוצה לא חידשה את רישומו או ביטלה את רישומו – יוכל לעבור לקבוצה אחרת.

הגבלות על מעבר שחקנים
מוצע לבטל את המגבלה של 5 העברות לקבוצה קולטת בעונת משחקים. בהתאם לתקנון פיפ”א, מוצע לקבוע כי במהלך עונת משחקים שחקן יהיה רשאי להירשם לכל היותר בשלוש קבוצות ולשחק בפועל בשתיים.
כמו כן, על מנת למנוע חשש בו קבוצות יתפרקו עקב מעבר תדיר של שחקנים, מוצע לקבוע כי כל קבוצת ילדים, נערים ונוער תהיה רשאית לקלוט עד 2 שחקנים מקבוצה מקבילה.
הקלה בתנאי המעבר של שחקנים עד גיל 15 ושחקנים בגילאים 15-17
באשר לשחקנים אשר גילם עד 15 שנים – מוצע לקבוע כי שחקן יוכל לעבור לקבוצה אחרת במהלך תקופת הרישום בתום תקופת המתנה של 14 ימים.
באשר לשחקנים אשר גילם 15 עד 17 שנים – מוצע לקבוע כי שחקן יוכל לעבור אם מסר הודעה לקבוצתו בפגרת הרישום (עד ה- 15.7 בכל שנה). לאחר ה- 15.7 , השחקן יוכל לעבור במהלך תקופת הרישום, בתום תקופת המתנה של 10 ימים, אם הוא השתתף בפחות מ 25%- מסך הדקות של קבוצתו עד מחצית העונה. הוראה זאת נועדה לתת מענה לשחקנים אשר לא משחקים בקבוצתם ומעוניינים לעבור במהלך העונה לקבוצה אחרת. בכל מקרה אחר, השחקן יוכל לעבור בתום עונת המשחקים בה מסר את ההודעה.
ההקלות הנ”ל לא חלות על שחקנים אשר התקשרו עם קבוצתם בהסכם הכשרה. “הסכם הכשרה” – הסכם בכתב, לתקופה קצובה, אשר כולל בתנאיו, לכל הפחות, פטור מתשלום דמי חבר לכל אורך תקופת ההסכם.

פיצוי בגין קידום ואימון השחקן (דמי השבחה)
בשל העובדה כי התקנון מקל משמעותית על מעבר של שחקנים קטינים עד גיל 15 , מוצע לקבוע כי קבוצות יהיו זכאיות לקבל מהקבוצה הקולטת של השחקן דמי השבחה החל מגיל 12 – ולא 15 כפי שהיה נהוג עד היום.
דמי ההשבחה ישולמו על ידי הקבוצה הקולטת – ולא על ידי השחקן.
הפיצוי יקבע בהתאם למידת ההשקעה של הקבוצה בקידום ופיתוח שחקנים צעירים: כל הקבוצות בישראל יסווגו לארבע קטגוריות אשר תכליתן לשקף את מידת השקעתן בקידום ואימון שחקנים. הסיווג מתבסס על נתונים כגון המעמד המקצועי של הקבוצות השונות, רמת ההכשרה של המאמנים בקבוצה, בעלי תפקידים בקבוצה, שחקנים המשתייכים לנבחרות ישראל ועוד. במטרה לעודד את הקבוצות להשקיע משאבים במחלקות נוער, ככל שקבוצה מסווגת בקטגוריה גבוהה יותר – כך התגמול שתקבל עבור קידום ואימון השחקן גבוה יותר, ולהפך. סכום דמי ההשבחה עבור כל קטגוריה נקבע לאחר עבודת מטה שנערכה, בשיתוף עם הרשות לבקרה תקציבית, במטרה להעריך את מידת ההשקעה הכספית כל הקבוצות בקידום ואימון שחקנים צעירים.
דמי חבר ששילם השחקן לקבוצה שלו בעבור השתתפות בפעילותו ינוכו מדמי ההשבחה, כך שדמי ההשבחה ישקפו את ההשקעה הכספית של הקבוצה בקידום ואימון השחקן.